Εξετάσεις για ουρολοίμωξη.

Συμπτώματα ουρολοιμώξεων


  • Ασυμπτωματική βακτηριουρία.
  • Τοπικά συμπτώματα
  • Γενικευμένα συμπτώματα
  • Συστημικά συμπτώματα
Συχνά έχουμε παρουσία μικροβίων στα ούρα χωρίς αυτή να συνοδεύεται από συμπτώματα. Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός και αν συμβούν σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή σε εγκύους.
Τα πιο κλασσικά συμπτώματα ουρολοίμωξης είναι ό πόνος ή το τσούξιμο στην ούρηση, ο οποίος συνοδεύεται από έντονη επιθυμία για συχνή ούρηση στην οποία ο ασθενής με δυσκολία βγάζει μικρές ποσότητες ούρων. Τα ούρα μπορεί να μυρίζουν άσχημα και να είναι από θολά ως και πυώδη. Στις γυναίκες μπορούμε να έχουμε μερικές φορές και την παρουσία αίματος στα ούρα ή και πόνο χαμηλά στην κοιλιά.
Οξεία ουρολοίμωξη σε όργανα όπως τα νεφρά και ο προστάτης, μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό με ρίγος. Η πυελονεφρίτιδα εκτός από πυρετό μπορεί να προκαλέσει και οσφυϊκό πόνο σαν του κολικού και να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό. Η ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων σημαίνει συνήθως οτι ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει φάρμακα από το στόμα στο σπίτι και ότι θα χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια αγωγή.
Σύνδρομο SIRS

Το σύνδρομο SIRS είναι μια σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με γενικευμένη φλεγμονή και δυσλειτουργία οργάνων. Όταν σχετίζεται με αποδεδειγμένη λοίμωξη τότε λέμε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε σήψη. Ορισμένα από τα κριτήρια για τη διάγνωση του συνδρόμου SIRS είναι : θερμοκρασία κάτω από 36 βαθμούς Κελσίου ή πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, καρδιακή συχνότητα πάνω από 90 σφυγμούς το λεπτό, ταχύπνοια (πάνω από 20 αναπνοές το λεπτό), λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα λιγότερα από 4000/κ.χιλ ή πάνω από 12.000/κ.χιλ, υπεργλυκαιμία χωρίς να υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης και αλλοιωμένη πνευματική κατάσταση. Όταν ο ασθενής έχει δυο ή περισσότερα από αυτά τα κριτήρια θεωρούμε ότι πάσχει από σύνδρομο SIRS.

Σηπτικό σοκ και πολυ-οργανική ανεπάρκεια

Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε βαριά σήψη και έχει χαμηλή πίεση και αιμοδυναμική αστάθεια η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση ενδοφλέβιων υγρών και φαρμάκων, τότε λέμε ότι βρίσκεται σε σηπτικό σοκ. Στις πιο βαριές περιπτώσεις διάφορα όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι παύουν να λειτουργούν με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην βγάζει ουρά και να γεμίζει ο οργανισμός με τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος θανάτου είναι πολύ ψηλός.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.