Εξετάσεις για ουρολοίμωξη.

Διαφορική διάγνωση ουρολοιμώξεων


  • Υπερλειτουργική κύστη
  • Υπερπλασία προστάτη
  • Μη βακτηριακή προστάτιδα
  • Λιθίαση κύστης
  • Όγκος κύστης
  • Μετακτινική κυστίτιδα
  • Κολπίτιδα
Στην περίπτωση υπερλειτουργικής κύστης, ο εξωστήρας μυς της κύστης κάνει ακούσιες συσπάσεις χωρίς να υπάρχει εντολή για ούρηση. Η υπερλειτουργική κύστη μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια ιδιοπαθή κατάσταση είτε να είναι απόρροια νευρολογικής νόσου. Η υπερλειτουργική κύστη εκδηλώνεται με συχνοουρία, επιτακτικότητα και μερικές φορές με ακράτεια, συμπτώματα τα οποία μπορεί να μπερδευτούν με αυτά μιας ουρολοίμωξης.
Η υπερπλασία και διόγκωση του προστάτη αδένα μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στη ροή των ούρων με αποτέλεσμα συμπτώματα στην αποθήκευση και ροή των ούρων. Οι ασθενείς με υπερπλασία προστάτη μπορεί να έχουν δυσκολία στην ούρηση ή να νιώθουν επιτακτικότητα και συχνοουρία, συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν με ουρολοίμωξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει υπερπλασία προστάτη και ουρολοίμωξη.
Στην περίπτωση χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας ή αλλιώς χρόνιου πυελικού πόνου, ο ασθενής μπορεί να έχει συμπτώματα χωρίς να υπάρχει παρουσία παθογόνων μικροβίων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά ποικίλα και άτυπα και να προσομοιάζουν διάφορες παθήσεις.
Η παρουσία πέτρας μέσα στην κύστη μπορεί να δώσει συμπτώματα όπως αίμα στα ούρα, δυσκολία στην ούρηση και συχνοουρία. Αν και συχνά μπορεί να συνυπάρχει και ουρολοίμωξη, η αιτία θα πρέπει να ξεκαθαριστεί μα ένα υπερηχογράφημα. συμπτώματα ούρησης και πόνο στα γεννητικά όργανα μπορεί να δώσει και μια πέτρα στο κάτω τμήμα του ουρητήρα κοντά στην κύστη.
Οι όγκοι της ουροδόχου κύστης μπορούν να δώσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ουρολοίμωξης. Ιδιαίτερα δύσκολος στη διαφορική διάγνωση είναι ο επιφανειακός in situ καρκίνος της ουροδόχου κύστης ο οποίος μπορεί να χρειαστεί κυτταρολογική ούρων και βιοψίες της ουροδόχου κύστης για τη διάγνωση.
Ασθενείς που έχουν κάνει ακτινοθεραπεία στην ελάσσονα πύελο για διάφορες κακοήθειες όπως καρκίνος προστάτη ή γεννητικών οργάνων στις γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν κυστίτιδα από ακτινοβολία. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και χρόνια μετά την ακτινοβολία και μοιάζουν με αυτά της ουρολοίμωξης
Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν από κολπίτιδες οι οποίες προκαλούνται από μύκητες, τριχομονάδες ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το χαρακτηριστικό τους είναι το κολπικό έκκριμα και η φαγούρα, αλλά συχνά μπορεί να έχουν και συμπτώματα παρόμοια της ουρολοίμωξης. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συχνά πάσχουν από ατροφική κολπίτιδα λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Η ατροφική κολπίτιδα μπορεί να είναι και αιτία για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.