Ειδικές ουρολοιμώξεις.

Οξεία προστατίτιδα


  • Ορισμός προστατίτιδας
  • Ανατομία προστάτη αδένα
  • Ορισμός οξείας προστατίτιδας.
  • Διάγνωση οξείας προστατίτιδας.
  • Θεραπεία οξείας προστατίτιδας.
Ο όρος προστατίτιδα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαγνώσεων το οποίο περιλαμβάνει 4 κλινικές οντότητες: μία οξεία νόσο η οποία χρήζει άμεσης επέμβασης (οξεία βακτηριακή προστατίτιδα), δύο χρόνιες νόσους (χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους) και ένα τυχαίο ιστολογικό εύρημα (ασυμπτωματική προστατίτιδα).
Διαγνωστικός Έλεγχος

Ο ουρολόγος διαθέτει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις για να διαφοροποιήσει και να κατηγοριοποιήσει τα 4 είδη προστατίτιδας. Αυτές περιλαμβάνουν εξετάσεις εντοπισμού και καλλιέργειας προστατικού υγρού μετά από μάλαξη όπως είναι η εξέταση των 4 ποτηριών κατά Stamey-Meares και η εναλλακτική εξέταση 2 ποτηριών καθώς επίσης και καλλιέργειες ούρων.

διαγνωση προστατιτιδας

 

Η δοκιμασία Stamey Meares περιλαμβάνει την καλλιέργεια της αρχικής ούρησης που ξεπλένει την ουρήθρα (VB1), την καλλιέργεια από το μέσο της ούρησης που έρχεται από την κύστη (VB2), τη προστατική μάλαξη και την καλλιέργεια του προστατικού εκκρίματος (EPS) και τέλος την καλλιέργεια ούρων μετά την μάλαξη (VB3). 

Η μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση συστήνεται στις περιπτώσεις που υποπτευόμαστε απόφραξη. Η καλλιέργεια σπέρματος, η μέτρηση PSA και το διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη δεν έχουν ιδιαίτερη σύσταση για την εκτίμηση ασθενών με προστατίτιδα, παρ’ όλα αυτά οι εξετάσεις μπορεί ήδη να έχουν γίνει σε ασθενείς οι οποίοι ελέγχονται για άλλα ουρολογικά προβλήματα.

Παρομοίως ο απεικονιστικός έλεγχος έχει ρόλο μόνο στον αποκλεισμό άλλων ουρολογικών διαγνώσεων και όταν ο ασθενής με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση στην αρχική αντιβιοτική θεραπεία. Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις (γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, καλλιέργεια αίματος) μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για έναν ασθενή ο οποίος φαίνεται σε κακή γενική κατάσταση ή έχει συνυπάρχουσες παθήσεις.

Τι είναι ο προστάτης αδένας;

Ο προστάτης αδένας βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη στους άντρες και το φυσιολογικό μέγεθος είναι περίπου όσο ένα κάστανο. Η ουρήθρα που μεταφέρει τα ούρα ξεκινάει από την ουροδόχο κύστη και περνάει από το μέσο του προστάτη. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να παράγει ένζυμα που συμπληρώνουν το σπερματικό υγρό και βοηθούν στην γονιμοποίηση.

προστατιτιδα

Τι είναι η οξεία προστατίτιδα;

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι μία οξεία βακτηριακή λοίμωξη του προστάτη. Η Escherichia Coli είναι το πιο συχνό παθογόνο που βρίσκεται.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οξείας προστατίτιδας;

Η διάγνωση της οξεία βακτηριακής προστατίτιδας συχνά γίνεται μόνο από τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα. Τα συμπτώματα ούρησης μπορεί να είναι ερεθιστικά (π.χ. συχνοουρία, επιτακτικότητα, πόνος στην ούρηση) ή αποφρακτικά (π.χ. μειωμένη ροή ούρων, διακοπτόμενη ούρηση, ατελής κένωση κύστης). Ο ασθενής μπορεί να νοιώθει πόνο χαμηλά στην κοιλιά, στην περιοχή του περινέου και στα έξω γεννητικά όργανα. Μπορεί να υπάρχουν γενικευμένα συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος, αδιαθεσία, ναυτία, εμετοί και σημεία σήψης (ταχυκαρδία και υπόταση). Η κλινική εξέταση μπορεί να δείξει έναν προστάτη ευαίσθητο στην ψηλάφηση και μία φουσκωμένη κύστη λόγω επίσχεσης ούρων. Η καλλιέργεια ούρων επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Θεραπεία της οξείας προστατίτιδας.

Τη χρονική στιγμή της εκτίμησης του ασθενούς πρέπει να γίνει άμεση έναρξη εμπειρικής θεραπείας. Η αντιβιοτική θεραπεία θα επανεκτιμηθεί τη στιγμή που έχουμε διαθέσιμα τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων και του αντιβιογράμματος.

Ασθενείς με ήπια συμπτώματα μπορούν να πάρουν θεραπεία στο σπίτι. Αυτοί που είναι σοβαρά άρρωστοι ή με πιθανή ουροσήψη χρειάζονται νοσηλεία και ενδοφλέβια αντιβίωση. Από τη στιγμή που οι ασθενείς απυρετούν μπορεί να συνεχίσουν με αντιβίωση από το στόμα βάση της καλλιέργειας. Η ελάχιστη διάρκεια θεραπείας είναι 4 εβδομάδες, παρόλα αυτά η βέλτιστη διάρκεια είναι οι 6 εβδομάδες εξ’ αιτίας της πιθανής ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών.

Εάν ο πυρετός επιμένει μετά από 36 ώρες, η πιθανότητα προστατικού αποστήματος πρέπει να εκτιμηθεί και να γίνει απεικόνιση με αξονική τομογραφία ή διορθικό υπερηχογράφημα. Τα προστατικά αποστήματα χρειάζονται παροχέτευση. Ασθενείς οι οποίοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι και ειδικά αυτοί που έχουν μη ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στο να πάθουν οξεία βακτηριακή προστατίτιδα ή/και προστατικό απόστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο.